Lymfedrainage

Visie

De manuele lymfedrainage is een zachte massagevorm die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren om het teveel aan vocht  beter en sneller via de lymfebanen af te voeren. 

Het lymfestelsel is een aanvullend tweede afvoersysteem dat naast het veneus systeem helpt om overtollig vocht, afvalstoffen, lichaamsvreemde elementen enz. sneller te verwijderen. Het lymfestelsel heeft geen pomp zoals het hart en vloeit dus zeer traag. Bij een niet of een slecht functionerend lymfesysteem kan het vocht zich gaan ophopen in het weefsel en ontstaat er een zwelling of oedeemOedemen ontstaan meestal t.h.v. de armen of benen, ze kunnen echter ook op andere plaatsen in het gehele lichaam voorkomen. Met manuele lymfedrainage versnel en stimuleer je het lymfestelsel zodat het vocht in ons lichaam sneller afgevoerd wordt. 

Bovendien wordt stress verlaagd door de stimulatie van het parasympathische deel van het zenuwstelsel, dat  rust enontspanning bevordertZo is de opbouw en het herstel van het lichaam mogelijk.  

 

top

Klachten

– Zwellingen (oedeem) ; bvb lymfoedeem, lipoedeem, zwellingen na een operatie, verstuiking of na oncologische behandeling

– Huidproblemen o.a. littekens.

– Bloedcirculatiestoornissen o.a.spataders, open wonden.

– Zware benen na inspanning

– Klachten als gevolg van stress

– Constipatie

– ...

top

Werkwijze

Bij de manuele lymfedrainage wordt ritmisch een overwegend zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een ontspannen sfeer.  De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn.

De behandeling kan gecombineerd worden  met compressietherapie (zwachtels), lymfetaping, oefeningen of advies voor therapeutisch elastische kousen. Dit wordt besproken tijdens de eerste behandeling.

top

http://www.mldv.be

https://www.lymfoedeem.nl

top