Osteopathie

Visie

Het menselijk lichaam, ooit 1 bevruchte eicel, blijft tot de dood 1 interactief geheel waarbij elke cel communiceert met elke cel. Elke dag moeten de diverse lichaamssystemen binnen dat geheel 100% functioneren omdat het lichaam één grote samenwerkende ingenieuze machine is. Bij het ontstaan van defecten in het ene systeem zullen andere systemen er alles aan doen om het te compenseren en het lichaam slaagt daar wonderwel meestal in. Het is vaak op het moment dat de balans zodanig verstoord is en/of de belastbaarheid gedaald is dat het lichaam niet meer voldoende kan compenseren en er klachten optreden.  Zo is het snel duidelijk dat een onevenwicht ergens in het lichaam, dat dus meestal gepaard gaat met een verlies aan mobiliteit, kan lijden tot overbelasting van andere systemen en zo uiteenlopende klachten kan geven die aan de basis eigenlijk dezelfde oorzaak kunnen hebben. Het onderzoek en de behandeling van een osteopaat richt zich dus op ‘de zwakke schakel’, regio’s (organen, gewrichten en systemen) met een verlaagde beweeglijkheid of verhoogde belasting te zoeken en te mobiliseren om het 'zelfgenezend vermogen' van het lichaam op gang te brengen en alzo de omstandigheden te creëren voor herstel.  Wat is bij u die zwakke schakel?

top

Klachten

Hieronder geven we een overzicht van het soort klachten dat met osteopathie behandeld kan worden. Het is echter niet mogelijk een volledige lijst te geven.  Wanneer uw klacht er niet bij staat of indien u niet zeker bent bij de osteopaat aan het juiste adres te zijn dan raden wij u aan om even met ons te overleggen.  Dit kan telefonisch op het nummer: +32 476 689515 of per mail vincent.kermans@silta.be. Aan de hand van een beschrijving van uw klacht kunnen we vlug inschatten of osteopathie een geschikte behandelmethode kan zijn.

Volwassenen

Kinderen

 Zwangere vrouwen

top

Werkwijze

Hoe verloopt een osteopatisch consult ? 

Tijdens de eerste consultatie probeert de osteopaat meer te weten te komen over de algehele toestand van uw lichaam. Dit start met een vraaggesprek waarin alle lichaamssystemen aan bod komen, m.n. lichamelijke en/of geestelijke klachten, ziektegeschiedenis, eerdere vormen van behandeling van de klacht en de leefgewoonten etc…. . 

Dit wordt gevolgd door een grondig algemeen onderzoek van het lichaam; en een specifiek onderzoek van de klachtenregio.

Vervolgens worden de bevindingen uit het onderzoek gekoppeld aan de klacht.

Deze aanpak is noodzakelijk om de oorzaak van uw klacht terug te vinden en deze oorzaak ligt vaak op een andere plaats in het lichaam dan de plaats waar de klacht zich manifesteert.  Dit proces wordt op de verschillende lichaamssystemen onderzocht. 

Als de osteopaat een duidelijk beeld heeft gevormd van de totale problematiek, zal hij de bevindingen aan u toelichten en aangeven welke behandeling er mogelijk is en wat hij nodig acht.

Lichaamssystemen

 De belangrijkste  lichaamssystemen die onderzocht worden zijn:

Behandeltechnieken

De verschillende behandeltechnieken die kunnen toegepast worden zijn:

-       Orgaanmobilisaties:

Hierbij worden mogelijke verklevingen losgemaakt om de doorbloeding en beweeglijkheid van organen te bevorderen waardoor o.a. afvalstoffen weer beter worden afgevoerd.

-       Manipulaties en mobilisaties:

Om de wervelkolom en de gewrichten los te maken.

-       Cranio-sacrale technieken:

Om de botdelen van de schedel en het heiligbeen weer goed in balans te brengen en de hersenvliezen te ontspannen.

Als patiënt kan u tot 2 dagen na de behandeling een reactie van het lichaam gewaarworden onder de vorm van korte opflakkering van de symptomen of vermoeidheid. Dit is een aanpassing van het lichaam aan de nieuwe situatie en is dus normaal.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht. Normaal vinden er zo'n 3 á 5 behandelingen plaats. Indien die niet het beoogde resultaat opleveren, dan wordt er naar alternatieven gezocht. Dit kan aanvullend onderzoek zijn of doorverwijzing naar andere disciplines waarmee we samenwerken.

Consultaties

De consultaties zijn enkel op afspraak. Bij een eerste bezoek wordt er een dossier opgemaakt en een volledig onderzoek gedaan. In de meeste gevallen wordt er ook een eerste behandeling gedaan. De duur van de eerste consultatie is ongeveer 1 uur. De volgbehandelingen nemen ongeveer 30 - 45 minuten in beslag.

Tarieven:

De prijs voor een behandeling bedraagt 50 Euro.  Afspraken, die bij belet niet 24 u op voorhand worden afgezegd, zullen worden aangerekend.

top