Zwangerschapsbegeleiding

Visie

Tijdens de prenatale lessen staan we stil bij de veranderingen van je lichaam tijdens de zwangerschap en bereiden we je voor op de bevalling.

Eénmaal moeder geworden is het raadzaam postnatale begeleiding te volgen. Je lichaam zal zich moeten herstellen en moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. We geven je oefeningen om je lichaam opnieuw te versterken.

top

Klachten

Een zwangere vrouw krijgt al eens af te rekenen met allerlei fysieke ongemakken:

– Oedemen in handen en benen/voeten

– Spierkrampen

– Pijnlijke ribben

– Hoge en lage rugklachten

– Bekkenpijn  of -instabiliteit

– Urineverlies

– Hyperventilatie

– Diastase van de rechte buikspieren

– ...

top

Werkwijze

Prenatale begeleiding

Tijdens de prenatale lessen geven we je  tips voor het opvangen van zwangerschapskwaaltjes, het trainen van de bekkenbodem en leren we ontspanningsoefeningen aan.

Tijdens de geboortelessen krijg je uitleg over het verloop van de arbeid en de bevalling. We besteden ook veel aandacht aan ademhalingstechnieken en verschillende houdingen om de weeën op te vangen. We leren perstechnieken aan en en hoe om te gaan met pijn en angst.  Zo kunnen jullie als aanstaande ouders je voorbereiden op wat er gaat gebeuren en dit helpt om rustiger en zelfverzekerder te zijn.  Het is aangewezen te starten vanaf 24 weken.

Postnatale begeleiding

Je bekkenbodem wordt stap voor stap terug opgetraind om in de toekomst verzakkingen of stressincontinentie te voorkomen. Het oefenprogramma is gebaseerd op de Pilatesprincipes en focust zich op buik-, bil- en beenspieroefeningen om preventief rug- en bekkenklachten te vermijden. Hiermee kan je vanaf 4 weken na de geboorte (na een keizersnede vanaf 6 weken) starten. Dit is meestal na een gynaecologisch controle-bezoek. Indien je moeite hebt om opvang te regelen of liever niet gescheiden wordt van je kindje, dan is hij of zij van harte welkom tijdens de postnatale sessies.

Ook babymassage of ergonomisch draagadvies zijn mogelijk.

Tarieven

Per zwangerschap voorziet de gezondheidszorg een reeks van 9 terugbetaalde perinatale sessies, vrij te spreiden over de pre- en/of postnatale periode.

top