Podologie

Visie

Een podoloog wil het lichaam functioneel in balans brengen en houden door de voetfunctie te optimaliseren. Hiervoor bestaan een aantal technieken waaronder de functionele zooltherapie.

top

Klachten

Iedereen met pijnklachten ter hoogte van de voet, knie, heup of rug zijn welkom bij een podoloog.

Kinderen:
Vanaf de leeftijd van zes jaar is het zinvol om de ontwikkeling van de voeten en onderste ledematen van uw kind te laten onderzoeken. 

Sporters:
Als intensieve sporter worden bepaalde gewrichten, spieren en ligamenten meer belast, waardoor sportspecifieke letsels kunnen ontstaan.

Diabetici:
Door diabetes of suikerziekte kunnen complicaties zoals een verminderde sensibiliteit, verminderde doorbloeding en gewrichtsafwijkingen ontstaan. Hierdoor is het van het grootste belang om deze patiënten jaarlijks op te volgen.

Reumapatiënten:
Interventie bij statiekafwijkingen ten gevolge van een reumatische aandoening.

Ouderen:
Behandelen en verzorgen van huid- en nagelproblemen zoals verdikte nagels, ingroeiende nagels, eeltpitten en dergelijke. 

top

Werkwijze

Behandelen van huid- en nagelaandoeningen:
Aandoeningen ter hoogte van de nagelplaat worden gecorrigeerd net als het verwijderen van eelt of eksterogen.

Klinisch en biomechanisch onderzoek:
Een uitgebreid onderzoek waarbij de positie en de stand van voeten, knieën, heup en rug worden onderzocht. Daarnaast worden ook beweeglijkheid van gewrichten, spierkracht en spierlengte getest.

Ganganalyse:
Het stap- en het looppatroon wordt geanalyseerd door middel van een videoanalyse.

Podologische zooltherapie:
Podologische zolen worden vervaardigd aan de hand van de resultaten uit het klinisch onderzoek, de biomechanisch testen en de dynamische ganganalyse. Elke zool wordt op maat van de patiënt gemaakt door een 3D scan van de voet te nemen. Hierdoor is er een optimale sturing van de voet mogelijk.

Wondzorg:
Wonden ter hoogte van de voet en onderbeen worden gereinigd, ontsmet en verzorgd. Bovendien kunnen een aantal drukontlastende technieken gehanteerd worden zodat er een vlottere genezing optreedt.

Schoenadvies
Advies omtrent wat voor u een goede schoen kan zijn.

Educatie en voorlichting
Informeren en adviseren om bepaalde klachten of ernstigere aandoeningen preventief te voorkomen.

top

 

 

 

top