Voedingsadvies en diëtiek

Visie

Het belang van een gezonde voeding is ondertussen voor iedereen wel bekend. Toch is het meer dan ooit onduidelijk wat nu gezond is en wat niet.
Een individuele begeleiding door een erkende diëtiste kan veel duidelijk maken.

top

Klachten

Hieronder een greep uit de klachten waarbij aangepast voedingsadvies voor adolescenten en volwassenen mogelijk is:

-          Overgewicht

-          Ondergewicht

-          Hart- en vaatziekten (verhoogde cholesterol, verhoogde bloeddruk, …)

-          Diabetes type 1, diabetes type 2, en zwangerschapsdiabetes

-          Maagklachten (verteringsproblemen, reflux, …)

-          Darmklachten (diarree, constipatie)

-          Aangepaste voeding bij zwangerschap en borstvoeding

-          Voedselallergieën – en intoleranties (lactose, gluten)

-          Overschakelen naar gezonde voeding, vegetarische voeding en veganistische voeding

top

Werkwijze

Bij de eerste consultatie wordt er een uitgebreide anamnese genomen. Alle gegevens die noodzakelijk zijn voor een optimale individuele begeleiding worden verzameld. Hierbij wordt gevraagd naar eet- en leefgewoontes, klachten of problemen, en wat jij verwacht van de therapie. Aan de hand van de verzamelde gegevens wordt een persoonlijk programma uitgewerkt dat steeds focust op gewoontes en eigen voorkeuren. Er worden tijdens dit eerste consult al een aantal doelen opgesteld, waarmee je al aan de slag kan gaan. Er worden ook steeds educatiefiches meegegeven die passen bij jouw doelstellingen. Tenslotte wordt er ook een eetdagboek meegegeven om meer stil te staan bij de werkelijke voedingsinname.

Tijdens de opvolgconsultaties wordt er nagevraagd hoe het ging met het toepassen van de doelstellingen, en wat er juist goed en minder goed ging. Tijdens deze consultaties worden de doelen verder toegespitst en bijgesteld. We gaan steeds samen op zoek naar de ideale werkwijze om tot jouw persoonlijke doelstellingen te komen. Daarnaast is er ook ruimte om: het leren variëren binnen verschillende voedingscategorieën, verpakkingen lezen, lijsten opmaken met gezonde tussendoortjes, verschillen leren kennen tussen een gezonde koek en een ongezonde koek, winkellijst maken, ... En uiteraard ook om specifieke vragen te beantwoorden.

Een diëtiste is niet enkel een voedingsdeskundige, maar ook een luisterend oor en een motivator. Tijdens de consultaties wordt ook zeker ruimte gemaakt om te luisteren naar jouw verhaal.

 

top

www.VBVD.be

www.diabetes.be

 

top